25 Kasım 2008 Salı

Bu ülkede yetkiler üzerine

Az çok hepimizin futbol izlemişliği vardır. Bunu biraz daha ileriye götürenler sevdiği takımı desteklemeye stadlara giderler. Burada amaç; hem hoş vakit geçirmek, hem tuttuğu takıma "yanınızdayız" mesajı vermek , hem de haftaiçinde üzerimizde biriken gerginliği bir nebze olsun atabilmektir. Evet biraz da stres atmaktır maça gitmek bir insan için bana göre. Bağırıp çağırmak, zıplayıp tepinmek stadlarda bir insan için en güzel stres atma yollarından birisidir. Ama gelin görün ki stadlara aynı şekilde stres atmak için gelen başka kimseler de var. Bunlar ne para verir bilet almak için, ne formasını atkısını kuşanır ne de omuz omuza tribünde marş söylerler. Ancak yine de bir şekilde stres atmaktır onlar için maça gelmek. Kimdir bu insanlar; devletimizin kolluk kuvveti polislerdir.

Haftasonundaki maça gitmek için komserine isim yazdıran bu insanların oraya gönderilme sebebi; "devletin verdiği yetkiyle" olası bir tatsızlık ya da taşkınlıkta ortalığı yatıştırmak ve gelen taraftarlara yardımcı olarak onların daha güvende maç izlemelerini sağlamaktır.Ancak yetki sahibi her insan bu ülkede "madem yetkim var neden kullanmayayım" mentalitesi ile hareket ettiğinden; bu psikolojiyle insanlar ellerinde bulunan gücü bir rahatlatma aracı olarak görmeye başlıyorlar.Efendi efendi maçını izlemeye gelen taraftara yardım ederek mi rahatlayacak memur kardeşlerimiz. Doğru olan şekli bu çünkü hizmet için gönderildiysen hizmet ettikçe işini yapmanın verdiği hazzı yaşaman lazım. Ancak kazın ayağı ne yazıkki öyle değil. Az buçuk tribünlerde bulunmuşluğunuz var ise bilirsiniz polisin stres atma yollarını . Neler yaptıklarını yazmak değil amacım ki televizyonlardan gazetelerde herkes biliyor. Bloglara bile defalarca konu olmuş bir durum bu.

Biz tribün insanları olarak polislerin artık maçlara gelmemesini istiyoruz eğer kendilerine karşı olan saygılarımızı yitirmelerini istemiyorlarsa. Elbette tamamen bu işten çıkmaları kötü niyetli insanlara fırsatlar çıkaracaktır. Bu yüzden sadece müdehalede bulunacak şekilde stadın çevresinde hazır bulunmaları bu tür olayları önleyecektir. Ancak aynı takımın 20 bin taraftarının geldiği ama hiç bir rakip taraftarın olmadığı bir maça otobüs otobüs polis yollanması durumun vehametini göstermektedir. Polis yakını sayesinde her maça bedava girme olaylarının artık yaşanmasını istemiyoruz. Stadın girişinde, turnikelerde ve hatta tribünde polislerin başımızda durmasını istemiyoruz. En çok da stres atmak amacıyla maça gelerek; henüz ilk maçına gelmiş heyecanlı taraftara yaptıkları kötü muamele ile onların heveslerini kırmalarını ve stadlardan soğutmalarını istemiyoruz. En azından rakip takım taraftarı polis yollamayın bari...

Hiç yorum yok: