7 Ocak 2009 Çarşamba

Servis dersleri saçmalığı...

Üniversite okuyan herkes yaşamıştır bu durumu. Girilen ilk sene hazırlık eğer yoksa ya da muaf olunmuşsa servis dersleri zorunludur. Nedir efendim bunlar; Matematik, fizik, kimya, türkçe , tarih falan filan... Bölümünü seçerek gelen öğrenciler pek de ileriki yıllarda görecekleri konulara benzemeyen hatta uzaktan yakından alakası olmayan dersleri okumak zorunda bırakılıyor. Mesela bir genetik mühendisinin diferansiyel denklemlerle ya da bir bilgisayar mühendisinin gazların genleşmesi ile ne gibi bir ilişkisi olabilir.

İlkokul 1. sınıfta gördüğümüz dersler bir elin parmaklarını geçmezdi. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, beden eğitimi... Ortaokulda bir kısmı değişti ama Türkçe yine kaldı . Liseye geldiğimizde Türkçe yerini Türk dili ve Edebiyatına bırakmıştı. Ne farkı var derseniz hiç bir farkı yok. Sıralarda geçen 11 senenin ardından peki Türkçe öğrenilebildi mi? Üniversitede de gördüğümüze göre hayır. Şikayetimiz var mı derseniz yok tabiki ortalamayı kurtarıyor en azından. Ama dikkat çekmek istediğim konu üniversite de bile hala işimize yaramayacak derslerin bize angarya olması. Sadece mühendislere mi böyle? Hayır tabiiki. Tıp bölümünü seçen arkadaşlarımızın da matematik dersi aldıklarına şahit olduk. Tansiyon hesaplama da işlerine çok yarayacağından eminim.

Peki sistem neden hep böyle devam ediyor?Bana göre sebep; bu yolu değiştirme yetkisine ve gücüne sahip insanların da aynı çileyi çekmiş olmalarından dolayı "biz çektik onlar da çeksin" tarzı düşünceler içinde olmaları. Yoksa şunları aşmış birisi bu sistemi seksen kere değiştirirdi...

Hiç yorum yok: