18 Ocak 2009 Pazar

Rekabette Asır


17 ocak 1909'da "papazın çayırı"nda başlayan rekabetın 100.yaşı bugun.Bu süre zarfında 90 dakikadan 361 kez daha nefesleri tutturmuş bıze bu mücadele.
Bu iki takım,bir çok kez yaptığı maçlarla tarihe geçti,ama burda iki takımın taraftarlarını da karşı karşıya getirmemek adına diğer ilginç adektodlardan bahsedelim.Bunlardan biri ilginçtir ki,en az ve en çok seyirciyle maç yapmış olmalarıdır.En çok olmasına şaşırmayız bittabi.En az izleyiciye de 17 Kasım 1922'deki karşılaşmada tanıklık edilmiş.İttihat Sahası'nda şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izlemiş.
Kavgalarla gündeme gelen derbi maçlarından gelin uzak portrelere bakmaya devam edelim:
Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, ezeli rakiplerin birbirleriyle yapacakları bir maç öncesinde, Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaraylılar'a, ''Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim'' diye haber göndererek, maçın ertelenebileceğini iletmiş. Fenerbahçe'nin bu önerisini kabul eden Galatasaray, oyuncuların iyileşmesinden sonra, 20 Ekim 1914'de yaptığı erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 yendi
Diğer bir centilmenlik örneği:
Ezeli rakiplerin 23 Ocak 1925 tarihinde Taksim Stadı'nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında,Fenerbahçe'nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çökmüş. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal'a teslim etmiş.
FENERSARAY
Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye'ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı ''Fenerbahçe-Galatasaray Karması'' şeklinde oynamışlar.Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan olmuş.

Türk Futbol tarihinin kalbini oluşturan bu iki takıma, yaşattıkları sevinç kadar üzüntülerle de keyifli mücadeleler sundukları için teşekkür eriyoruz.Daha nice beraber yapılacak maçlara..

Hiç yorum yok: