3 Kasım 2009 Salı

Misafir


Türk kültüründe yeri başkadır misafirin. Evlerde salon denmez de misafir odası denir mesela. Misafirperverlik başta gelir gelenek göreneklerde.

Ne yalan söyleyeyim ben hazzetmem misafirden. Çocukluktan beri hem de. Çocukken en büyük eğlencem haftasonları erken kalkıp çizgi film seyretmekti. Ama misafir gelince tv olan odada yatar ve kesinlikle benden çok sonra kalkardı. En büyük zevkim de yalan olurdu böylece. Büyüdük öğrenci olduk kendi evimize çıktık ama hala bela bana misafir. Öğrenci evinde kalanlar bilir. 3-4 arkadaş ortak çıkmışsanız evinizde her akşam mutlaka +1 birisi olur. Ki bu iyi ihtimaldir. Genelde 2 yi 3 ü rahat bulur. Çünkü birinin orda olduğunu duyan başkaları da gelir. Bunlar genelde yurtta kalan halinden memnun olmayan, sap, boşluktan canı sıkılan adamlardır. Yani ev sahipliğinden anlamazlar bu sebepten empati kuramazlar. Öyle olunca evin diğer sakinleri için işkence olurlar. Elleri boş gelirler, yerler içerler, yatıp uyumayı bilmezler, toplamak adetleri değildir. Genel düşünce yahu ayda yılda bir kere geliyorum arkadaşımın evine o kadar hukukumuz olsun. Ama bilmedikleri şey ; eve gelen tek "misafir" o değildir. Belki de bir önceki; o girmeden hemen önce çıkmıştır evden. Ayrıca tamam arkadaşının evine geliyorsun da o ev sadece arkadaşının değil ki. Neyse bir sinir yazdım bunu çünkü hakkaten sinirlendim.

Son olarak edebiyle adabıyla misafirlik yapacaklara her zaman kapımız açık. Ama burası yol geçen hanı değil. İnsan yaşıyor insan...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Eğer bu fotoğraftaki gerçekten sizin evse pek bir iki kişilik iş gibi durmuyor:)) Ama haklısın ben de misafiri pek sevmem daha doğrusu gelip oturan ve ev sahibini köle gibi görenleri sevmem. Arkadaşım misafirliğe geliyorsa zaten benim ikramımı beklemeden mutfağa girebilmeli, kendi evi gibi rahat etmelidir oturup bir köşeye hizmet bekliyorsa zaten arkadaş değildir eve girmek için de vize falan alamaz; tabii öğrenci evlerinde bu imkansız bir durum.

Kurt dedi ki...

yok yok resimler bizim evden değil-çok şükür-

öle dediğin arkadaş bi tane olur o da çok sık gelmez ve evdekilerin ortak arkadaşı olur. benm derdim 2 haftada bir düzenli olarak gelip yeyip içip sabah kalkıp gidenlerle =)